The birdman – Tony Hawk

Tony Hawk föddes den 12 maj 1968 i Kalifornien. Han växte upp tillsammans med sina föräldrar i San Diego och som ung beskrivs han som hyperaktiv och hade mycket prestationsångest och var ofta lite för hård mot sig själv. Hans frustration med sig själv var så hård att hans föräldrar till slut fick honom psykologiskt utvärderad i skolan och resultatet visade på att Tony var mycket över begåvad” och vid ett IQ-test fick han 144. Hans föräldrar stödde hans skateboard-åkning, främst för att det fungerade som ett utlopp för hans överdrivna överskottsenergi. Med tiden så utvecklades Hawks så pass att han blev professionell skateboard-åkare redan vid 14-års åldern. Hawk hade världsmästartiteln på the National Skateboard Association i hela 12 år på rad. Tony är också allmänt känd genom sitt smeknamn “The Birdman”, en del skådespeleri samt att han är ägare till skateboard-företaget Birdhouse. Han anses vara en av de mest framgångsrika och inflytelserika skateboard-åkarna genom tiderna.

Tony Hawks strålande karriär!

Hans föräldrar förstod sin sons överskottsenergi och stöttade honom i skateboard-åkningen vilket ledde till att han startade sin karriär som mycket ung. Den 27 juni 1999 var Hawk den första skateboard-åkaren som landade ett “900”, ett skateboard trick som innebär att två och ett halvt varv snurr medans brädan är kvar i luften var färdig på en skateboard. Hawk lyckades på sitt tolfte försök. Trots att han är lite äldre så kan han fortfarande än idag sätta detta trick på sin skateboard. Hawk var inbjuden till president Barack Obamas fars-dag firande i juni 2009 och skejtade i korridorerna i det närliggande gamla Executive Office Building som ligger på Vita huset marker. Skejtandet ökar i Sverige då det har blivit alltmer vanligt med betongparker där man kan åka både skateboard, inlines och cykel. Detta hade en populär sving på 90 och början av 2000-talet och då var det många som åkte både inlines och skateboard. Det är kul att se att fler och fler aktiverar sig fysiskt i sport. Ofta är det många som blir inspirerade av sina idoler, som Tony Hawk till exempel.

Tony Hawk TV-spels serie

Tony Hawk är också mycket känd för att ha skapat en TV-spels serie där man åker skateboard och gör olika tricks. Spelet är utbyggt från Tony Hawk själv och vad han åstadkommit under sin stora karriär. Dessa spel är publicerade av Activision och släpptes mellan 1999 och 2015. Vid tiden som licensavtalet mellan Activision och Hawk löpte ut 2015, så hade hela totalt 19 spel skapats. Att se över Tony Hawks fantastiska karriär är nästan häpnadsväckande och han har vunnit många priser för sitt skateboard-åkande. Han är också en stor förebild för många som haft liknande problem, som koncentrationssvårigheter och hyperaktivitet. Han visar att om man bara tror på sig själv så går allt. Tills vidare så kan man ju börja med att öva hemma i tv-soffan och kanske öva på att posera framför kamerorna framför spegeln. Om du inte har en fin spegel att spegla dig i så kan du finna helhetslösningar på badrumsrenovering Stockholm här.