Leva som skejtare

I slutet av 50-talet kom den första skateboarden och i Sverige var det som mest inne på 70 och 80-talet och influerades mycket av surfing-sporten som då blev populärt. Att skejta innebär en del risker då man riskerar att skada sig rejält om man tappar kontrollen på brädan. När skateboarden började användas så åkte man fritt på gator och använde trappor och räcken för att göra trix och det var enkelt att man skadade sig. Idag finns det hallar och skejt-ramper som är byggda för att skejtare ska kunna åka och träna någonstans, så att man inte bara behöver åka på öppen gata. Det finns även bra skydd att använda för både knän, armbågar och händer som är de mest utsatta områdena om man råkar falla. I skejthallen så kan likasinnade mötas och dela sitt intresse under mer säker åkning och många gamla skejtare från 70-talet som idag har barn har kunnat återuppta sina barndomsintressen tillsammans med sina barn i skejthallen.

Att skejta – en bra och billig träningsform

Att åka skateboard är helt klart för alla åldrar och är dessutom en mycket bra träningsform. Många skejtare skulle helt klart säga att det är sammanhållningen som man får tillsammans som gör det hela så roligt. Det som också gör sporten rolig är att man hela tiden kan förbättra sin åkning och lära sig nya saker. Att åka skateboard ger dessutom jättebra motion och vardagsträning för både kondition och styrka, dessutom är det en väldigt billig och fri sport som blir mer som en livsstil än bara något man gör för att träna. I skejthallen så möts skejtare i alla åldrar och delar sin passion och lär varandra nya saker. Den utrustning man behöver är en skateboard, åkskydd, bra skor och en hjälm så har man allt man behöver för att börja åka. Något som många skejtare har gemensamt är att de verkar vara riktiga livsnjutare som tycker om fart och nya äventyr. Man finner gemenskap i skejtingen och frihet i att vara utomhus mycket tillsammans med sina likasinnade vänner.

Olika stilar att skejta på

Inom skejting så finns det ett par olika åkstilar som kan delas in i två olika grupper. I den ena gruppen är skejtaren mer inriktad på att lära sig lite svårare trix och baserar främst sin åkning på detta och den andra gruppen använder mer brädan som ett färdmedel för att ta sig fram. På 70-talet var just street-skejting vanligast men idag finns det fler åkstilar så som Freestyle, Park och Cruising. Att ha en bra och säker utrustning är jätteviktigt, särskilt att man har ett par skor som ger bra grepp om brädan. Hemma kan det vara bra att ha ett par sköna birkenstock att avlasta de trötta fötterna med när man inte är ute och skejtar. Det finns många bra klädmärken som gör kläder och skor i ändamål för just skejting som är både snygga, bekväma och funktionella när man åker. Skejting är helt klart en både rolig och äventyrlig sport som passar personer i alla åldrar.