Skateboard parker i världen

Skateboardens utbredning går i takt med att det byggs nya stora parker för skateboard. I samma parker kan rollerbladesåkare och andra mindre cyklar köra också.

Det kan förstås finnas en skateboardramp, men för att kunna kalla det för en park behöver många olika moment eller hinder att kunna åka på, såsom ramper, skatepark (lekpark, med rails och annat). Det ska gärna likna den miljö som finns överallt, för åka skateboard är något man kan göra överallt. Passar för inomhus i stora lagerbyggnader och liknande. Alternativt kan man bygga parken utomhus, oftast i betong, järn och trä.

Det vanligaste man ser är trä i de flesta skateparkerna. Det byggs nu förtiden mer och mer skateparker i betong som förstås är mer hållbart och slitstarkt.

Stapelbäddsparken Malmö

Är en skatboardpark som varit en förgrundspark för kommuner, byggar och framförallt för skatarna själv. Efterföljare finns i hela Sverige. Stapelbäddsparken i Malmö är en av dom största betongparkerna som finns i Sverige. Kommer du ner hit en eftermiddag så får du se både nybörjare och proffs som kastar sig ut för ramperna och gör trix som gör att man häpnar. Eller varför inte prova själv, det är skoj.

Malmö Stad och föreningen Bryggeriet 2005, byggde skateparken tillsammans.

Tanken är att platsen ska skapa kreativa möten för unga människor. Den ligger i Västra Hamnen, Malmö.

Sparken i Umeå

Brevid Hamnmagasinet vid kajen så hittar du Sparken, en park som funkar för rollerblades, kickbike, bmx och förstås skateboard. Där ligger den som en guldklimp mitt emellan broarna.

Parken är avsedd att vara en mötesplats för både ungdomar och vuxna, precis som vid bowling, tennis eller liknande sporter.

Rålis skatepark, Rålambshovsparken

Rålis är en såkallad betongpark som har olika nivåer, som passar både för proffs och nybörjare. Man har en streetyta inklusive trappor, bowls, rails och så vidare. Det finns även tak för en regnig dag.

Högdalens skatepark

Hittar du i södra Stockholm, det är mer en skataworld än skatepark, då den består av många olika dicipliner, olika skateparker brevid varandra. Det är en såkallad betongpark, finns inslag som MegaDitch, bowls, rails och ett barnområde. Området är hela 5500kvm stort, största i Stockholm.

Bay Sixty 6 Skatepark London

Tidigare känd som Playstation Skatepark, det första man ser är att den ligger under tak, så även om det blåser, snöar eller regnar kan man skatea. Parken är jättestor och har massor av utrustning, som rails, bowls, hopp och så vidare. Passar för nybörjare och proffs. Sedan en stor renovation under 2011 kan man säga att parken ändrar lite från dag till dag. Byggs upp en marmorbänk bland annat. För åskådarna finns toaletter, matautomater, sittplatser och en shop.

Skateparker är coolt, en idrott som verkligen attraherar ungdomar.