Skateboard

Som med allting annat finns det en tid före och en tid efter skateboarden. Den första skateboarden skapades någon gång under 1940-talet. Vem som skapade skateboarden är ett större mysterium. Till en början kallades skadeboarden för sidewalk surfing.

20 år senare närmare bestämt 1960 började företag i USA att tillverka skateboards. Efter att

skateboarden hade visats som ett inslag i tvserien Surfs up år 1964, blev skateboarden populär eftersom det blev ett nytt tidsfördriv för ungdomarna. Skateboardens popularitet gjorde också att en tidning (the skateboard magazine) skapades. På 1970-talet började en man vid namn Frank Nasworthy utveckla skateboardhjul. Dessa hjul kallade han för cadillachjul.

År 1975 hade skateboarden blivit så pass populär att den första tävlingen anordnades. Denna tävling hade nära 500 personer som var med och tävlade. I takt med att dessa tävlingar ökade så kunde priser och pengar delas ut till de som vann. Nästan 100 år senare på 1980-talet blev det populärt med rampskating, även om denna typ av skating kom till redan år 1976.

På 1990-talet var det streetskating som gällde. Streetskating innebär som det låter, att en person åker skateboard på gatan. Många gånger kunde ungdomarna ta skateborden till skolan istället för att åka buss. Fristilsåkning hade också blivit populärt några år tidigare. Skateboarden var i lagom stolek att ta med överallt och en person kunde åka med den nästan överallt i trånga utrymmen. Under 2000-talet utvecklades skateboarden mer och fick också en helt egen dag i USA. I Sverige kan många besök på distriktstandvarden.se ha varit skateboardrelaterade, under just 1990-2000-talet.

Det finns några kända skateboarders som har byggt sin karriär på denna pryl. En av dem är Tony Hawk. Han är inte bara en skateboarder utan har även skapat sitt eget skateboardföretag Birdhouse. Han har synts i många filmer och är även frontperson i många TV-spel som har med skateboard att göra. År 1999 var Tony Hawk dessutom den första skateboardern att klara tricket 900 vilket innebar att han snurrade två och ett halft varv i luften samtidigt som han stod på skateboarden.

Skateboards finns kvar idag men de är inte lika populära längre. Nu är det istället hoover board som gäller. I filmen Tillbaka till framtiden 2 kan vi se Marty ha en så kallad hooverboard som istället för hjul svävar i luften. Filmen handlar om att de hamnar i framtiden år 2015. Då skulle hooverboards finnas. De gjorde de men det såg inte ut som en skateboard utan hjul och den svävade inte heller i luften. Den består istället av två stora hjul och en bräda i mitten. Hooverboarden har en motor som rör den framåt och bakåt. Vilket gör att man inte behöver använda den för egen kraft, som vid en skateboard.