Tony Hawk – legenden

Tony Hawk har varit en stor förebild för många skateboardåkare och sporten som sådan. Han räknas som den förmodligen mest inflytelserika personen sedan skateboardåkning blev mer än en fluga och är även känd inom dataspelsvärlden för Tony Hawks spelserier, till bland annat Playstation. Det hela tog sin början i soliga San Diego i Kalifornien, där han föddes 1968.

Ikonisk frontfigur

Som ung tonåring vann han inte mindre än 70 olika skateboardtävlingar och de större sponsorerna fick snart upp ögonen för den snabbväxande talangen. Vid den här tiden började skateboardåkning bli något riktigt stort och det visade sig snart att det fanns en hel del pengar att göra inom sporten. Idag ser man spår överallt efter den stora eran i San Diego, affischer med de klassiska San Diego-bilderna, med ungdomar som surfar nedför stadens gator kan pryda vilket väntrum som helst. För många var det här en helig tid i slutet av hippie-eran där skateboardåkningen blev en genuin livsstil. En del människor från den tiden har senare till och med velat bli begravda med sina skateboards. Tony Hawk blev en ikonisk frontfigur för perioden och numera finns det personer som vill bli begravda med kistor byggda av skateboards. Riktigt så långt har det inte gått i Sverige, men den som söker en begravningsbyrå i Malmö eller någon annanstans vet säkert, att det även här blir allt vanligare med väldigt speciella önskemål.

Hyperaktiv och intelligent

Tony Hawks mamma har beskrivit honom som en blandning av hyperaktiv och intelligent. Han fick sin första skateboard som nioåring, en gåva från sin äldre bror, och det blev startskottet för en imponerande lång proffskarriär. Som tolvåring kom sponsorn Dogtown Skateboards in i bilden, vilket hjälpte honom att redan som 16-åring rankas som nummer ett i världen. Även om framgångarna medförde en hel del pengar har Hawk även ekonomiskt nått botten under 90-talet, då sporten tappade i intresse. Han startade skateboardföretaget BirdHouse med en annan proffsåkare, Per Welinder, när det såg som mörkast ut. När skateboardåkning återigen blev på modet, hamnade Tony Hawk i rampljuset och deltog i bland annat X Games 1995 och 1999 med stora framgångar.

900

Många trick har blivit döpta direkt eller indirekt efter Hawk, och ett av de trick han själv skapade var 900. Tricket medför att åkare ska rotera 900 grader, vilket inte låter sig göras så lätt. Detta motsvarar ungefär två och ett halvt varv mitt i luften. Under X Games 1999 utförde Hawk tricket och landade det perfekt. Det blev också något av en slutpunkt för hans proffskarriär och en riktigt snygg sådan också. Hawk har ett flertal skilsmässor bakom sig och en av hans söner, Riley har följt i sin fars fotspår. Tony Hawk är än idag en frontperson inom sporten och hjälper bland annat unga att utvecklas.