Arto Saari – finnen som blev världsbäst

 

Finländaren Arto Saari har nog inte gått obemärkt förbi hos någon skejtfantast. Han utnämndes till årets skejtare 2001 av tidningen Thrasher och anses vara en av världens bästa skateboardåkare.

Världsmästerskapen

Arto föddes år 1981 i staden Seinäjoki i västra Finland och han började åka skateboard från en ung ålder. Som 16-åring tävlade han i världsmästerskapen i Tyskland år 1998, vilket var första gången som han drog till sig ögonen från internationell publik. Det här blev startskottet på hans karriär. Han blev nämligen inbjuden av den professionella skateboardåkaren Danny Way att turnera i Kanada tillsammans med skateboardteam som Plan B, Platinum och Red Dragon.

USA

Det är dock hos Flip i USA som Arto har sitt hjärta och det är det team som han har associerats med under större delen av sin karriär. År 2001 fick han den ärofyllda utnämningen ”Skater of the Year” från Thrasher men framgången har inte kommit gratis. Endast 19 år gammal dog han nämligen nästan till följd av hjärnskador under uppvärmningen inför ett trick.

Tv och spel

Som den duktiga åkare han är, figurerar Arto i flera skateboardfilmer och han är även en spelbar karaktär i tv-spelen Evolution Skateboarding, Tony Hawk’s Underground med fler.