No hands aerial

No hands aerial var det ursprungliga namnet på skejttricket som idag kallas för ollie. Det innebär att skejtaren och brädan lyfter upp i luften utan att skejtaren använder sina händer. Det är ett hänförande trick som har blivit väldigt populärt.

Tricket

Idag är ollien ett av de mest grundläggande tricken och ett av de trick som nybörjare lär sig först. I stora drag genomförs det genom att åkaren poppar, glider och hoppar på skateboarden – allt på en och samma gång. Först poppar man brädan genom att dess tail eller bakre del trycks ner i marken med den bakersta foten i snabb fart. Det får brädan att flyga upp. I snabb fart hoppar man och flyttar fram den främre foten så att brädan blir vågrät. Skejtare förklarar ibland trickets känsla som att brädan sugs upp mot fötterna.

Historien

Ollien uppfanns av Alan Gelfald år 1978 och namnet fick det av att Gelfald kallades för ”Ollie”. De första tricken utfördes i pooler eller så kallade bowls. Under 1982 visade Rodney Mullen upp en planmarks ollie för första gången under en tävling, där tricket hade utvecklats från Gelfalds ursprungliga trick. Idag används ollien mest i streetskejting.