Från vågor till trottoarer

Skateboardåkning har sina rötter i surfingen. De allra första versionerna av skateboards bestod av plankor eller trälådor där rullskridskohjul hade monterats på undersidan. De användes av surfare som ville surfa även när havet var stilla.

Trottoarsurfning

Det uppskattas att skateboarding uppstod i slutet av 1940-talet eller början av 1950-talet. Det var kaliforniska surfare som tröttnade på att inte kunna surfa när vågorna var för små och uppfann vad som kallades ”sidewalk surfing” vilket helt enkelt betyder trottoarsurfing. Vid denna tid blev klassisk surfing stor vilket kom att betyda att även trottoarsurfingen fick stort intresse.

Första skateboarden

Det är okänt vem som tillverkade den allra första brädan men det verkar som att det var flera personer som uppfann liknande idéer vid ungefär samma tidpunkt. Den första skateboarden till försäljning fanns att köpa i en surfaffär i Los Angeles och avsikten var att surfare skulle träna även när vattnet inte var optimalt. Butiksägaren lät producera rullskridskohjul tillsammans med Chicago Roller Skate Company vilka sedan sattes fast på träbrädor. Den ursprungliga skatingen innehöll samma manövrar som surfningen och man skejtade barfota.

Populariteten växer

Populariteten för skateboarding växte och vid 1960-talet fanns flera aktörer på marknaden i Kalifornien såsom Jack’s, Kips’, Hobie, Bing’s och Makaha. Dessa var surfingföretag och de byggde rullbrädor som liknande små surfingbrädor. De lät även premiera sina produkter genom att samla duktiga skejtare i team – något som lever kvar än idag.

År 1964 hände två saker som ytterligare fick skateboardens popularitet att växa; tv-programmet Surf’s Up visades på tv där flera skateboardåkare deltog och den första skateboardtidningen utkom under namnet The Quarterly Skateboarder.

Första tävlingen

Den första skateboardtävlingen hölls år 1965 i Anaheim i Kalifornien. Den kallades National Skateboarding Championships och sändes på tv. Då sporten fortfarande var i sin vagga fanns det enbart två typer av discipliner; freestyle och slalom.

Molnen hopar sig

Sportens popularitet under denna tid kan ses i försäljningssiffrorna från Makaha som sägs ha omsatt 10 miljoner dollar i försäljning av skateboards mellan 1963 – 1965. I det första numret av The Quarterly Skateboarder skrev grundaren en inspirerande inledare som dock talade om mörka tider:

”Dagens skejtare är grundare av denna sport – de är pionjärer – de är de första. Det finns ingen historia inom skateboarding – den görs just nu – av dig. Sporten utformas och vi tror att göra det rätta nu kommer leda till en ljus framtid för sporten. Det finns redan moln vid horisonten med motståndare till sporten som talar om förbud och restriktioner.”

Förbuden och restriktionerna kom. Redan inom ett par år var motståndarnas röster höga där de proklamerade att skejting var en mycket farlig sport, vilket fick företag att inte vilja sälja skateboards och föräldrar att inte vilja köpa dem. Det gick till och med så långt att skejting blev totalförbjuden i Norge ett decennium senare. Det här kan ses mer om i den norska dokumentärfilmen Brettkontroll.