Kläder och utrustning för skateboardåkare

Skateboard är en sport med risker, precis som många andra sporter som utförs i hög hastighet på ett rullande föremål (som olika cykelsporter). Därför är det viktigt att man tänker på att ha rätt kläder och utrustning på sig innan man ställer sig på brädan, vare sig man är glad amatör eller proffsåkare.

Något som är oumbärligt är till exempel en hjälm. De hjälmar som används inom skateboardåkning är vanligtvis rundade och ganska släta upptill, och har en form som skyddar huvudet från pannan hela vägen bak i nacken. Däremot täcker hjälmen inte öronen, och lämnar nackens sidor fria så att åkaren har full rörlighet med huvudet och så att sikten inte skyms av hjälmen. Designmässigt finns det nästan lika många olika hjälmar som det finns skateboardåkare, varför man alltid kan hitta en hjälm i en färg eller med ett mönster som man gillar.

En annan viktig del av en skateboardåkares utrustning är knäskydden, handledsskydden och armbågsskydden. Om man skulle ramla är dessa kroppsdelar nämligen de som kommer att ta emot den värsta stöten, och särskilt handlederna behöver extra stöd, eftersom det är stor risk att man får en fraktur i dem om man tar emot sig med händerna när man ramlar framåt (vilket är ens naturliga instinkt).

Även kläderna fungerar till viss del som skydd – om man ramlar kan ett par jeans och en tröja vara det enda mellan ens hud och asfalten, och kan bidra till att lindra eventuella skrapsår och brännskador från friktionen. Det är därför en bra idé att ha långa byxor och en långärmad tröja när man åker skateboard. I verkligheten är detta inte alltid möjligt – oftast åker man ju skateboard på sommaren, när det skulle bli alldeles för varmt att åka runt i heltäckande kläder – men om temperaturen tillåter det är det något man kan tänka på.

När det gäller skorna finns det egentligen inget särskilt att tänka på ur säkerhetsaspekt, mer än att man kanske inte bör åka skateboard i högklackat – men någon skulle knappast komma på den tanken ändå. De flesta åker istället i någon form av sneakers med platt sula, som ger en stabil bas att stå på och som sitter fast på foten när man hoppar och gör tricks.

Om du är på jakt efter en ny hjälm eller några nya, snygga skateboardkläder ska du gå in på Fritidsfabriken.se, som är den bästa friluftsbutiken på nätet. Där hittar du allt du behöver för olika typer av fritidsaktiviteter, både i form av kläder och skydd.