Svenske Ali Boulala om skejting, Baker Boys och dödsolyckan

Under 2015 gjorde Vice en dokumentär om Ali Boulala i serien Epicly Later’d men det är långt ifrån Boulalas första gång i rampljuset. Han har nämligen länge varit ett kändisnamn inom skateboardåkning som det både har fascinerats och fasats över.

Stockholm

Ali Boulala föddes i Stockholm 1979, men som Boulala själv säger i dokumentären så är namnet inte det minsta svenskt. Hans mamma var nämligen finländska och hans pappa från Algeriet och de båda träffades i Stockholm där de bildade familj.

Ett mysterium

Boulala var en mycket skicklig åkare som satsade allt och tog det mesta till sin yttersta punkt. Han säger själv att han valde skejtingen istället för skolan när skolan inte lät honom skejta. Som ung åkte Ali till USA och blev snart ett välkänt namn inom skateboardåkning.

Ali beskrivs som rolig, infektiös och lite av ett mysterium. Han var överallt och ingenstans. Ibland kunde han vara borta i långa perioder och journalisterna fann detta så fascinerande att de skrev artiklar om hur de försökte hitta Boulala istället för att skriva om intervjuer som de faktiskt haft med honom.

Dödsolyckan

År 2007 dödades skejtarkollegan Shane Cross i en motorcykelolycka i Australien där Boulala körde fordonet. De var både påverkade av alkohol och åkte utan hjälm. Ali Boulala har inget minne av olyckan men det sägs att männen åkte ett par varv runt kvarteret för att sedan krascha in i en vägg i 30 km/h. De båda slungades av motorcykeln och Shane dog nästan omedelbart medan Ali låg i koma under en tid. När han väl vaknade upp dömdes han till fängelse för vållande till annans död och spenderade sitt fleråriga straff i det australiska rättssystemet.

Alkohol och droger

I dokumentären ses en mycket ödmjuk man. Han har insett att han är drogberoende och har varit drogfri under en lång tid. Faktum är att det välkända namnet Baker Skateboards sägs komma från att skejtarna som associerades med detta, varav Ali Boulala var en, alltid var höga – de var ”baked” – och deras smeknamn blev således Baker Boys.

Under hela sitt fängelsestraff ska Ali dagligen ha önskat att det var han som dog istället för Shane Cross. Skulden har varit överväldigande och han har många gånger försökt att skriva till Shanes föräldrar för att be om ursäkt men ännu inte lyckats sätta orden på papper. I Boulalas lägenhet i Stockholm hänger en bild av Shane på väggen.